Tytuły AgroLigi dla firmy z Dulczy Wielkiej

Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimiery Stopy z Dulczy Wielkiej uhonorowany został tytułem mistrza wojewódzkiego i laureata krajowego AgroLigi 2015 w kategorii „Firmy”. Nagrodę właścicielka zakładu odebrała z rąk Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

W tym roku konkurs AgroLigi rozstrzygnięto po raz 23. Na szczeblu regionalnym jest on organizowany przez wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego, zaś na krajowym przez redakcję audycji rolnych TVP i stowarzyszenie AgroBiznesKlub. Konkurs odbywa się w dwóch kategoriach: gospodarstw rolnych i firm. W każdej z nich przyznawane są tytuły laureatów krajowych, wicemistrzów oraz mistrzów krajowych AgroLigi. Celem zmagań jest promocja wyróżniających się rolników oraz firm potrafiących skutecznie i efektywnie produkować na coraz bardziej konkurencyjnym rynku.

Po tym jak firma Kazimiery Stopy zdobyła tytuł mistrza wojewódzkiego AgroLigi zakwalifikowana została do rywalizacji w etapie ogólnopolskim. Tam zdobyła miano laureata krajowego, jako jedyna z województwa podkarpackiego. Pani Kazimiera odebrała też odznakę honorową „Zasłużony dla rolnictwa” nadaną przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela.

Uroczystości wręczenia nagród AgroLigi 2015 odbyły się 14 czerwca w ogrodach Pałacu Prezydenckiego w Warszawie. Prezydent Andrzej Duda dziękując i gratulując laureatom konkursu podkreślił trud ich codziennej pracy. W liście gratulacyjnym dla zakładu Kazimiery Stopy Prezydent napisał: „Laur ten oznacza znalezienie się w gronie najlepszych polskich przedsiębiorstw agrobiznesowych funkcjonujących na rynku lokalnym. Doceniam sposób, w jaki połączyli Państwo w swojej działalności szeroką wiedze i mądre zarządzanie ze znajomością i wykorzystaniem nowoczesnych technologii.”

Dodajmy, że mistrzem krajowym AgroLigi 2015 w kategorii „Firmy” została firma Dramiński SA z Olsztyna. Natomiast  mistrzami krajowymi AgroLigi 2015 w kategorii „Rolnicy” zostali ex aequo: Anna i Sylwester Jaszczołtowie z Jaszczołtów w woj. podlaskim,  oraz Sylwia i Zdzisław Wawrzyńczykowie Gospodarstwo Specjalistyczne Uprawa Warzyw Gruntowych, Nowe Miasteczko w woj. lubuskim. Tytułem wicemistrzów krajowych uhonorowano m.in.: Danutę i Adama Kowalów z podkarpackich Futorów, specjalizujących się w uprawie warzyw i produkcji wyrobów plecionkarskich z wikliny.

Fot. Grzegorz Ignaczewski / www.topagrar.pl

27 lipca 2016