- Mamy bardzo duży potencjał, którym są pomysłowi i przedsiębiorczy ludzie oraz tradycje, które chcielibyśmy podkreślić i przekazać innym, a konkurs na danie lokalne jest do tego kolejnym krokiem – zapewnia Józef Rybiński burmistrz Radomyśla Wielkiego.
Celem konkursu jest powrót do tradycji, zdrowego, naturalnego jedzenia i określenia smaku związanego w gminą Radomyśl Wielki. Uczestnicy mogą zgłaszać swój udział do 10 czerwca, wypełniając formularz dostępny w sekretariacie Urzędu Miejskiego w Radomyślu Wielkim lub pobierając go ze strony internetowej, a następnie dostarczając go do magistratu lub wysyłając na adres e-mail rzecznik@radomyslwielki.pl.
Konkurs na danie lokalne ma nawiązywać do tradycyjnej receptury, ale też ocierać się o współczesność i zaakcentować ją w potrawie lokalnej.
Terytorium gminy było wielokrotnie przypisywane różnym województwom: krakowskiemu, tarnowskiemu, a od lat 1998 roku należy do województwa podkarpackiego. Położenie na styku różnych regionów, których kultura i obyczaje sporo się różną nie wpłynęło jednoznacznie na lokalną kuchnię. Biorąc pod uwagę etnografię regionu nie sposób zauważyć, że Radomyślowi bliżej do kuchni z regionów krakowskich. Jednak poprzez konkurs „Wielki Smak Radomyśla” i wyobraźnię mieszkańców zostaną ustalone i wyłonione dania lokalne. Oficjalne ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza 7 lipca br.
Regulamin konkursu na danie lokalne „WIELKI SMAK RADOMYŚLA”
1. Organizatorzy: Burmistrz Radomyśla Wielkiego
2. Cele konkursu:
· szerzenie wiedzy o daniach regionalnych
· kreowanie dziedzictwa kulinarnego gminy Radomyśl Wielki
· szansa wprowadzenie do menu lokali gastronomicznych dań wyłonionych w konkursie
3. Przedmiot konkursu:
· w konkursie ocenie podlegać będą potrawy związane z regionem gminy Radomyśl Wielki poprzez tradycyjną lokalną recepturę lub wykorzystanie lokalnych produktów. Potrawy te przygotowane muszą być w całości ze składników naturalnych (a więc bez użycia wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników czy środków zapachowych). Mogą to być przystawki, zupy lub dania główne.
4. Zasady udziału w konkursie:
· w konkursie mogą wziąć udział osoby, które ukończyły 18 lat. Zgłoszeń dokonywać mogą Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia oraz mieszkańcy gminy Radomyśl Wielki.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy (wzór formularza dostępny na stronie internetowej www.radomyslwielki.pl oraz w sekretariacie Urzędu Miasta oraz Samorządowego Centrum Kultury i Bibliotek w Radomyślu Wielkim) Formularz należy wypełnić i przynieść osobiście do Urzędu Miejskiego, SCKiB lub wysłać e-mailem na adres rzecznik@radomyslwielki.pl
· Mile widziane zdjęcia opisanych potraw (dołączone zdjęcia i materiały pozostają do dyspozycji organizatora i nie podlegają zwrotowi)
· każdy uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie trzy potrawy (przystawka, zupa, danie główne).
· Każdy uczestnik zobowiązany jest podać oryginalny przepis na potrawę zgłaszaną do konkursu.
5. Przebieg konkursu:
· Formularze zgłoszeniowe wraz ze zdjęciami należy przesyłać do dnia 10 czerwca 2013 roku włącznie na adres wyłącznie na adres e-mail: rzecznik@radomyslwielki.pl z tytułem wiadomości: „Wielki Smak Radomyśla” lub pocztą na adres Urząd Miejski, Rynek 32, 39-310 Radomyśl Wielki albo SCKiB, Rynek 29, 39-310 Radomyśl Wielki z dopiskiem „Wielki Smak Radomyśla”. Istnieje też możliwość osobistego dostarczenia formularza w sekretariacie wyżej wymienionych instytucji.
· Potrawy spełniające warunki formalne zaprezentowane zostaną przez uczestników podczas oficjalnego spotkania 20 czerwca. Wtedy też Komisja Konkursowa po degustacji oraz zapoznaniu się z Kartą Konkursową danej potrawy regionalnej rozstrzygnie konkurs i wyłoni laureatów I, II i III miejsca oraz ewentualne wyróżnienia.
· Ocenie podlegać będą: walory organoleptyczne, sposób podania potrawy oraz jej związki z regionem Radomyśla Wielkiego.
· Wszelkie koszty związane z udziałem w konkursie w całości pokrywa uczestnik konkursu.
6. Nagrody:
· I, II i III miejsce – dyplom oraz nagroda rzeczowa
· Wyróżnienia – dyplom oraz upominek
· Oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi 7 lipca 2013 roku podczas „Podkarpackiego Dnia Wędliniarza” w Radomyślu Wielkim
· Ponadto zwycięskie potrawy będą promowane podczas „Podkarpackiego Dnia Wędliniarza” w Radomyślu Wielkim oraz wszystkich imprezach organizowanych przez Urząd Miejski.
· Zwycięska potrawa zostanie wypromowana jako „Wielki Smak Radomyśla”. Informacje o jej pochodzeniu i laureacie konkursu, będą zamieszczane w materiałach promocyjnych gminy i na stronie internetowej.
7. Inne:
· organizator zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w Regulaminie konkursu
· Organizator zastrzega sobie prawo do wypromowania potrawy w lokalach gastronomicznych jako „Wielki Smak Radomyśla”.
· dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel. 14 686 50 78.