"Podkarpacki Smak" na Dniu Wędliniarza

Powiększ
"Podkarpacki Smak" na Dniu Wędliniarza
Podczas tegorocznej VIII edycji Podkarpackiego Dnia Wędliniarza, 19 lipca, na stadionie w Radomyślu Wielkim na gości będzie czekało wiele atrakcji. Przede wszystkim każdy będzie mógł skosztować tradycyjnych wędlin produkowanych w naszym województwie. Poza tym organizatorzy przygotowali konkurs dla zakładów mięsnych.

W konkursie na najsmaczniejsze wyroby mięsne „Podkarpacki smak”, zgłoszone potrawy oceniać będą:

Hanna Szymanderska - popularyzatorka polskiej kuchni i autorka wielu książek kucharskich

Izabela Byszewska - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Jan Zwoliński - zastępca prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego

Jacek Tejchma - etnograf, dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu

Elżbieta Leyko - Kierownik mieleckiego Podkarpackiego Oddziału Doradztwa Rolniczego w Boguchwale

Justyna Kogut i Małgorzata Długosz Rząsa - z Urzędu Marszałkowskiego w Rzeszowie

Co roku w konkursie doceniane są produkty mięsne, wytwarzane w województwie podkarpackim, podobnie będzie i w tym roku.

Jury składające się z samych ekspertów na pewno wysoko ustawi poprzeczkę uczestnikom, a tym samym wybierze najlepsze z najlepszych wędlin.

18 lipca 2014