Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Przejdź do strony głównej
oficjalny portal internetowy
Punkt Potwierdzający Profil Zaufany
Ochrona danych osobowych - RODO
Biuletyn Informacji Publicznej
Gminny Portal Mapowy
Gminny kalendarz imprez
Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Do Radomyśla Wielkiego na Podkarpacki Dzień Wędliniarza zjechały tłumy mieszkańców powiatu mieleckiego oraz ościennych gmin. Z pewnością liczyli na moc atrakcji, a tych dla nikogo nie zabrakło.
Kilkanaście zakładów mięsnych z Podkarpacia częstowało gości swoimi wyrobami, można było zrobić także zakupy oraz poznać lokalne wyroby.
Największą uwagę publiki przyciągała próba pobicia światowego Rekordu Guinnessa na najdłuższą kaszankę. Na oczach widzów, w specjalnie wyznaczonym i zabezpieczonym do tego celu miejscu na stadionie, była robiona kaszanka. Cały proces od momentu zmieszania składników, nadziewania osłonki farszem, mierzenia , ważenia, zaparzania gotowej kaszanki i ponownego jej zważenia i zmierzenia trwał 3,5 godziny.
Później gotowy produkt został rozdany mieszkańcom. Niektórzy rekordową kaszankę zabrali też do domu, aby podzielić się nią ze swoimi bliskimi.
19 lipca 2014 r., to historyczna data dla Radomyśla Wielkiego, ponieważ tego dnia ustanowiono w miasteczku nowy światowy Regord Guinnessa na najdłuższą kaszankę, która mierzyła 224 metry przed zaparzeniem i 226 metrów po zaparzeniu, a ważyła 335 kg. Do produkcji kaszanki wykorzystano 350 kg gotowego farszu.
Tym samym Radomyśl Wielki odebrał tytuł rekordzisty miastu Burgos z Hiszpanii, w którym w 2013 roku zrobiono 187-metrową kaszankę (187 długość przez zaparzeniem, a po zaparzeniu 175 metrów).
To jeszcze nie koniec całej procedury. Cały proces robienia kaszanki w Radomyślu został zarejestrowany na video oraz dokładnie sfotografowany. Niezależni sędziowie: Arkadiusz Bryk - technolog z Zakładów Mięsnych Dobrowolscy i Zbigniew Chytroś naczelnik Obwodowego Urzędu Miar w Tarnobrzegu muszą jeszcze wypełnić protokoły, gdzie dokładnie opiszą przebieg bicia rekordu, także organizatorzy muszą wypełnić szereg dokumentów opisując wydarzenie, a następnie komplet dokumentów z filmem i zdjęciami zostanie wysłany do bura Rekordu Guinnessa w Londynie, gdzie wszystko zostanie dokładnie zweryfikowane, aby można było rekord wpisać do Księgi Rekordów Guinnessa.
Dzień 19 lipca był w całości poświęcony wyrobom wędliniarskim z regionu, znanym i cenionym w całej Polsce, co także podkreślali zaproszeni goście. Do Radomyśla Wielkiego m.in. przyjechali posłanka Krystyna Skowrońska, starosta Andrzej Chrabąszcz, którzy podkreślali na scenie znaczenie lokalnych przedsiębiorstw, które w tym roku musiały stoczyć walkę o możliwość zachowania możliwości tradycyjnego wędzenia. Nowe normy Unijne miały tego zakazać od 1 września br.
Także bicie Rekordu Guinnessa było formą zwrócenia uwagi na tradycyjne, lokalne produkty.
W pobicie rekordu bardzo zaangażowali się właściciele 4 zakładów mięsnych z gminy: Czesław Stopa i Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej, Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego i Zbigniew Giża z Żarówki, którzy opracowali recepturę, zadbali o najwyższej jakości składniki oraz udostępnili swoje maszyny do produkcji kaszanki, a w dniu bicia rekordu czuwali nad jego przebiegiem. Wspólnie ze swoimi pracownikami robili kaszankę, a pomagali im także pracownicy z Zakładu Mięsnego Kazimierza Mrozowskiego z Radomyśla Wielkiego, z firmy Martika Aliny Jaje z Radomyśla Wielkiego i z Zakładu Mięsnego Leszka Kokoszki z Żarówki. Półprodukty dostarczył także Andrzej Krzystyniak właściciel firmy Akpol z Radomyśla Wielkiego. O solidne zabezpieczenie stołów, które pochodziły z miejscowego Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II, zadbał Bogdan Kubisztal prowadzący zakład stolarski w Radomyślu Wielkim. Do zważenia kaszanki, specjalną wagę udostępnijł Maciej Kizior właściciel firmy "Company Solo" Zakład Rozbioru Mięsa, Chłodnie Składowe w Radomyślu Wielkim.
Zakłady Mięsne Dobrowolscy z Wadowic Górnych wsparły stronę promocyjną przedsięwzięcia, fundując pamiątkowe koszulki i opaski, a także nagrody - kosze wędlin - które były wręczane zwycięzcom konkursów promocyjnych na antenie Radia Leliwa oraz na Podkarpackim Dniu Wędliniarza.
Po zakończeniu produkcji ponad 200 metrowej kaszanki, burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński nie krył słów uznania dla pracy wszystkich zaangażowanych ludzi i wspólnie z mieszkańcami świętującymi pobicie Rekordu Guinnessa zaśpiewał dla nich "100 lat".
Na Podkarpackim Dniu Wędliniarza byli także radny sejmiku województwa Jan Tarapata, Dyrektor Marketingu Przedsiębiorstwa Taurus Fryderyk i radny sejmiku Kapinos, wiceprezydent Mielca Mieczysław Wdowiarz, wójt gminy Wadowice Górne Stefan Rysak, Powiatowy Lekarz Weterynarii Roman Thomas , członek Zarządu Powiatu Mieleckiego Eugeniusz Ryba oraz wielu radnych z gminy i z powiatu.
Podczas Dni Radomyśla Wielkiego, w niedzielę 20 lipca, na stadionie Radomyślanki odbędzie się wiele koncertów lokalnych zespołów, a wieczorem przed gwiazdą wieczoru zespołem FEEL, wystąpi grupa My Bike.
Na zakończenie święta gminy na niebie rozbłysną sztuczne ognie.
Władysław Giża odpowiedzialny był za recepturę kaszanki, na zdjęciu widać jak doprawia farsz
Pracownicy kilku zakładaów mięsnych z gminy już gotowi do bicia rekordu
Nad przebiegiem rekordu czuwał też burmistrz Józef Rybinski, a publiczność z zainteresowaniem przyglądała się całemu procesowi.
Punktualnie o godz. 17:00, po zmieszaniu składników na farsz, rozpoczęła się produkcja kaszanki, na zdjęciu widać jej pierwsze metry.
Ponad 200 metrowa kaszanka w jednym, ciągłym kawałku została ułożona na długim na 20 metrów stole, a następnie dokładnie zmierzona przez sędziów Zbigniewa Chytrosia naczelnika Obwodowego Urzędu Miar w Tarnobrzegu oraz przez Arkadiusza Bryka technologa z Zakładów Mięsnych Dobrowolscy w Wadowicach Górnych. Kaszanka była mierzona przed i po zaparzeniu.
Przed i po zaparzeniu kaszanka została także zważona na specjalnej wadze, gotowy produkt ważył 335 kg.
Kaszanka została zaparzona w temperaturze około 80 st. C.
226 metrów kaszanki gotowej do zjedzenia.
Ta historyczna chwila została uwieczniona na pamiątkowym zdjęciu.
Kaszanką zostali poczęstowani mieszkańcy, którzy bawili się na Podkarpackim Dniu Wędliniarza i Dniach Radomyśla Wielkiego.
Próbę bicia Rekordu Guinnessa zarejstrowały także media, informację o radomyskiej kaszance - najdłuższej na całym świecie, podała TVP 1 w Teleexpresie oraz TVP Regionalna, a także Polskie Radio Rzeszów, I Program Polskiego Radia, Polska Agencja Prasowa, oraz lokalne media, które trafiają do wszystkich mieszkańców regionu: Tygodnik Korso, portale hej.mielec.pl, rmi24.pl, e-mielec24.pl, Radio Leliwa z Tarnobrzega i Radio RDN Małopolska z Tarnowa - patroni medialni wydarzenia.
Bicie Rekordu Guinnessa zakończyło się około godz. 21, później ponad 10-tysięczna widownia bawiła się na koncercie zespołu Milano i zabawie tanecznej do późnej nocy.