Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Przejdź do strony głównej
oficjalny portal internetowy
Punkt Potwierdzający Profil Zaufany
Ochrona danych osobowych - RODO
Biuletyn Informacji Publicznej
Gminny Portal Mapowy
Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Konkurs odbył się 18 czerwca podczas „Pikniku z Produktem Polskim” na terenach rekreacyjnych przy Sanktuarium Matki Bożej Królowej Rodzin w Chorzelowie. W tegorocznej edycji udział wzięło 16 kół gospodyń z powiatu mieleckiego.
Najciekawszą i najsmaczniejszą potrawę zaprezentowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Żarówce. Na tegoroczną edycję wydarzenia przygotowały one ... „biedę”. - Była to tradycyjna potrawa w naszej miejscowości. Składała się na nią kapusta obwarzana, ziemniaki i grzyby suszone. Nasze ziemie nie są urodzajne, ale to co udało się pozyskiwać z płodów ziemi i pobliskich lasów, było wykorzystywane do przygotowania potraw – mówiła Beata Mrozowska z KGW Żarówka. - Sekretem potrawy jest jej smak. Nie było tu bardzo z czego gotować, więc kobiety doprawiały potrawę różnymi ziołami, żeby to co przygotują smakowało, aby było dobre – dodawała Beata Żytniak.
W nagrodę za wygraną na konto KGW powędrowało 2 tys. zł. Zwyciężczynie będą też reprezentować powiat mielecki w konkursie podczas etapu wojewódzkiego, który odbędzie się w Boguchwale.
Głównym celem „Bitwy Regionów” jest promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem wydarzenia jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich, w szczególności w zakresie aktywizacji wspólnot i społeczności lokalnych na obszarach wiejskich.