Dni Radomyśla Wielkiego i Dzień Wędliniarza

W dniu 13 sierpnia 2006 roku odbyły się Dni Radomyśla Wielkiego i Dzień Wędliniarza. Tradycyjnie Dni Radomyśla Wielkiego rozpoczęły się od biegu im. Jacka Kozioła. W biegu wystartowało 52 zawodników.

Na dystansie 10 km wśród mężczyzn zwyciężył Grzegorz Czyż z Tarnowa z czasem 33 min. 18s, drugie miejsce zajął Paweł Zima z Krosna z czasem 34 min. 34 s, trzeci był Krzysztof Augustyn z Tarnowa z czasem 34 min. 57s. Wśród kobiet zwyciężyła Katarzyna Czubska z Krosna z czasem 38 min. 26s, dwa drugie  miejsca zdobyły z czasem 40 min. 29s zawodniczki z Ropczyc Renata Skomra i Danuta Zatorska. W biegu dla młodzieży na dystansie 1000 m pierwszy był Kamil Szydło z Radomyśla Wielkiego z czasem 3 min. 38s, drugi był Paweł Piątek z Radomyśla Wielkiego a trzeci był Arkadiusz Działo z Radomyśla Wielkiego. W biegu dla młodzieży na dystansie 2000 m pierwszy był Łukasz Augustyn z Janowca z czasem 6 min. 25s, drugi był Radosław Kokoszka ze Zdziarca a trzecia była Alicja Gancarska z Radomyśla Wielkiego. Niektórzy zawodnicy pokonywali dystans biegowy wspólnie ze swoim czworonożnym przyjacielem.

Główne uroczystości odbyły się po raz pierwszy w centrum Radomyśla Wielkiego na przebudowanej części południowo-zachodniej rynku.

Kolejnym punktem programu był zlot klubu samochodów marki BMW z Tarnowa, których użytkowników i miłośników jest również sporo w gminie Radomyśl Wielki.

O godz. 15.00 Burmistrz Radomyśla Wielkiego dokonał otwarcia Dni Radomyśla Wielkiego i Dnia Wędliniarza.

W dalszej części trwały imprezy związane z Dniem Wędliniarza, które był imprezą towarzyszącą Dniom Radomyśla Wielkiego.

Patronat honorowy na Dniem Wędliniarza sprawował Marszałek Województwa Podkarpackiego Leszek Deptuła.  Dzień Wędliniarza był elementem akcji promocyjnej lokalnych wyrobów mięsnych produkowanych w gminie Radomyśl Wielki – smacznych i zdrowych produkowanych na starych recepturach. Gmina Radomyśl Wielkie jest zagłębiem małych zakładów przetwórstwa mięsa – czynnych jest aktualnie 13 zakładów a dwa są w trakcie budowy. W Dniu Wędliniarza uczestniczyło 7 zakładów z terenu gminy Radomyśl Wielki. Były to zastępujące zakłady:
1.Masania Zbigniew Giża Sp. j.
39-312 Żarówka 220A

2.Zakład Przetwórstwa Mięsnego  Czesław Stopa
Dulcza Wielka ul. Dąbrowska 3
39-312 Żarówka

3.Zakład Przetwórstwa Mięsnego Leszek Kokoszka
39-312 Żarówka 187A

4.Zakład Przetwórstwa Mięsa Mrozowski Kazimierz
39-310 Radomyśl Wielki ul. Graniczna 1

5.Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ,,AKPOL’’ Andrzej Krzystyniak
39-310 Radomyśl Wielki ul. Wałowa 26

6.Przetwórstwo Mięsne Dudek Andrzej
39-310 Radomyśl Wielki ul. Zasowska 15

7.Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża
39-310 Radomyśl Wielki

Dodatkowo na Dniu Wędliniarza stoisko własne miała pasieka pszczela, która hoduje pszczoły w ekologicznych ulach ze słomy.
Gospodarstwo Pszczelarskie ,,MIŚ” Zbigniew Schab
Dulcza Mała 144  39-310 Radomyśl Wielki

W Dniach Radomyśla Wielkiego i Dniu Wędliniarza wzięli udział zaproszeni goście; Marszałek Województwa Podkarpackiego Leszek Deptuła, Posłanka PO Krystyna Skowrońska, Starosta Powiatu Mieleckiego Józef Smaczny, Dyrektor Wydziału Rolnictwa i Środowiska Podkarpackiego Urzędu Marszałkowskiego Dariusz Surma,

Radni Powiatu Mieleckiego Eugeniusz Ryba i Marek Chmiel, Przewodniczący Rady Miejskiej w Radomyślu Wielkim Jan Miękoś oraz Zastępca Przewodniczącego Rady Miejskiej Krzysztof Kopacz, radni Rady Miejskiej w Radomyślu Wielkim oraz sołtysi z trenu gminy Radomyśl Wielki.

W ramach Dnia Wędliniarza odbyły się pokazy kulinarne na przyrządzanie starodawnych potraw (kiełbasa wiejska radomyska w białym barszczu z grzybami, kapuśniak chłopski na wędzonym boczku, żeberkach kraszony skwarami, kaszanka w jelicie naturalnym smażona na słoninie, zawijańce z karku wieprzowego z rusztu) charakterystycznych dla naszego rejonu, które wykonał szef kuchni z Hotelu Polskiego z Mielca.

Stoiska firmowe zakładów mięsnych były oblegane przez smakoszy, którzy chcieli zdegustować produkowane przez nie wyroby mięsne.

Odbył się również konkurs ,,Przysmak radomyski” na najlepszy lokalny produkt mięsny zorganizowany przez Burmistrza Radomyśla Wielkiego w którym wzięły udział wszystkie zakłady mięsne uczestniczące w Dniu Wędliniarza.
Komisja konkursowa w składzie:
- Stanisław Lonczak  Z-ca Burmistrza Radomyśla Wielkiego przewodniczący komisji,
- Dorota Jamrozy pracownik zajmujący się produktami tradycyjnymi i lokalnymi Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie członek komisji,
- Janina Kamińska pracownik Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale członek komisji,
- Stefania Michałek przedstawiciel Wojewódzkiego Związku Kółek i Organizacji Rolniczych w Rzeszowie członek komisji,
- Roman Tomas Powiatowy Lekarz Weterynarii z Mielca członek komisji
postanowiła wyróżnić dyplomami następujące lokalne produkty mięsne;
- żeberka wędzone produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej,
-  kiełbasa wiejska produkcji Masarnia S.J. Zbigniew Giża z Żarówki,
- udziec wieprzowy produkcji Przetwórstwa Mięsnego Wyrobu Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego,
- szaszłyk galicyjski produkcji Przedsiębiorstwa Wielobranżowego AKPOL Andrzej Krzystyniak z Radomyśla Wielkiego,
- szynka wieprzowa z kością produkcji Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego,
- kiełbasa wiejska produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego,
- szynka tradycyjna produkcji Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Leszek Kokoszka z Żarówki.

Wręczenia dyplomów za najlepsze lokalne produkty mięsne dokonał Marszałek Województwa Podkarpackiego Leszek Deptuła wraz Burmistrzem Radomyśla Wielkiego Józefem Rybińskim.

Marszałek Deptuła wręczył zakładom uczestnikom Dnia Wędliniarza listy gratulacyjne.

Dzień Wędliniarza został dofinansowany przez Fundację ,,Fundusz Współpracy” Agro-Smak 2 Biuro Programów Wiejskich z Warszawy ul. Solec 22. w ramach tego dofinansowania pokryte zostały koszty wykonania 2 banerów, 100 plakatów, 5000 sztuk folderów reklamujących promujących przetwórstwo mięsa w gminie Radomyśl Wielki, lokalne tradycyjne wyroby mięsne.

Podczas Dni Radomyśla Wielkiego ksiądz Marian Marszałek dokonał poświęcenia części przebudowanego rynku oraz nowej restauracji w rynku u Pana Lisa.

O godz. 17.00 miał miejsce występ legendarnego zespołu ,,Czerwone Gitary”, który zgromadził liczne rzesze słuchaczy.

Podczas Dni Radomyśla wystąpił także zespół Andrea i Karina z repertuarem piosenek włoskich oraz lokalne zespoły młodzieżowe.

O godzinie 21.45 odbył się pokaz sztucznych ogni, który wzbudził aplauz publiczności.

Dni Radomyśla Wielkiego zakończyły się zabawą taneczną w rynku, podczas której bawiono się znakomicie.