Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Przejdź do strony głównej
oficjalny portal internetowy
Punkt Potwierdzający Profil Zaufany
Ochrona danych osobowych - RODO
Biuletyn Informacji Publicznej
Gminny Portal Mapowy
Gminny kalendarz imprez
Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Już po raz drugi odbył się Dzień Wędliniarza w Radomyślu Wielkim. Tym razem był to Regionalny Dzień Wędliniarza, bo do wzięcia udziału w tym Dniu zaproszone zostały zakłady mięsne z całego powiatu mieleckiego. W dniu 15 lipca 2007 roku o godz. 16.00 na Rynku w Radomyślu Wielkim burmistrz Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński w towarzystwie Kazimierza Królikowskiego Prezesa Fundacji Międzynarodowe Centrum Kształcenia i Rozwoju Gospodarczego z Mielca oraz Stanisława Lonczaka Wice Prezesa Stowarzyszenia ,,PROWENT” Lokalna Grupa Działania z Mielca. Wyżej wymienieni reprezentowali organizacje współfinansujące Regionalny Dzień Wędliniarza. W Regionalnym Dniu Wędliniarza swoje stoiska urządziło 6 zakładów mięsnych:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ,,AKPOL” Andrzej Krzystyniak z Radomyśla Wielkiego
Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego
Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z O.O. z Wadowic Górnych
Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Masarnia Zbigniew Giża Sp.J. z Żarówki
Wszystkie wymienione zakłady wzięły udział w konkursie wędliniarskim ,,Przysmak Ziemi Mieleckiej”. Dodatkowo w konkursie wędliniarskim brał udział zakład, który nie miał stoiska firmowego w Regionalnym Dniu Wędliniarza tj. Przetwórstwo Mięsa – Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego.
Publiczność mogła wziąć udział w głosowaniu na najlepsze i najładniejsze stoisko urządzone przez zakłady mięsne.
Regionalny Dzień Wędliniarza był sporą atrakcją licznej publiczności, a stoiska firmowe zakładów mięsnych były oblegane przez uczestników spragnionych posmakować wyrobów serwowanych na stoiskach.
Przy pięknej upalnej pogodzie zgromadzona publiczność mogła również zobaczyć występy piosenkarek z trenu naszej gminy w tym Sary Chmiel ze Zdziarca zdobywczyni pierwszego miejsca na konkursie piosenkarskim w Bułgarii oraz naszej kapeli ludowej i młodzieżowego zespołu tanecznego ,,Akcent”.
Główną gwiazdą Regionalnego Dnia Wędliniarza był zespół country ,,Konwój”.
Publiczność mogła wziąć udział w licznych konkursach.
O godzinie 19.40 komisja konkursowa w składzie; Ryszard Majdański przewodniczący komisji lekarz weterynarii specjalista higieny żywności, Krystyna Kliś instruktor żywienia, Monika Samborska-Szaruga pracownica Oddziału Promocji Wsi i Żywności Wysokiej Jakości Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie, Jolanta Dragan etnograf Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, dr inż. Kazimierz Jabłoński wykładowca w zakresie technologii produkcji wędlin w Uniwersytecie Rzeszowskim, Roman Tomas Powiatowy Lekarz Weterynarii w Mielcu, wespół z zaproszonymi gośćmi na estradzie przedstawiła wyniki konkursu, które odczytał przewodniczący komisji Ryszard Majdański.
Następnie goście zaproszeni wręczyli poszczególnym firmom pamiątkowe dyplomy za wyróżnione wędliny i tak:
Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej otrzymał dyplom za kiełbasę wiejską z rąk Józefa Smacznego Wice Starosty Powiatu Mieleckiego
Przedsiębiorstwo Wielobranżowe ,,AKPOL” Andrzej Krzystyniak z Radomyśla Wielkiego otrzymało dyplom za kociołek golonek w warzywach różnych z rąk Leszka Deptuły Radnego Sejmiku Wojewódzkiego
Ubój i Przetwórstwo Mięsa Władysław Giża z Radomyśla Wielkiego otrzymało dyplom za szynkę z kością z rąk Władysława Szczęcha Z-cy Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego w Rzeszowie
Zakład Mięsny Dobrowolscy Sp. z O.O. z Wadowic Górnych otrzymał dyplom za boczek z wędzarni stryjka z rąk Józefa Rybińskiego Burmistrza Radomyśla Wielkiego
Zakład Przetwórstwa Mięsnego
Masarnia Zbigniew Giża Sp.J. z Żarówki otrzymała dyplom za klops swojski z rąk Józefa Smacznego Wice Starosty Powiatu Mieleckiego
Przetwórstwo Mięsa – Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego otrzymało dyplom za prosię farmera z rąk Józefa Rybińskiego Burmistrza Radomyśla Wielkiego
Komisja konkursowa podkreśliła wysoką jakość zgłoszonych do konkursu wyrobów mięsnych oraz zauważyła potrzebę kontynuacji w przyszłości podobnych konkursów.
Najwięcej głosów publiczności otrzymało stoisko Zakładu Przetwórstwa Mięsnego
Na koniec przedstawiciele wyróżnionych firm mięsnych, zaproszeni goście oraz członkowie komisji konkursowej wykonali razem wspólne pamiątkowe zdjęcie.
Regionalny Dzień Wędliniarza zwieńczyła wspólna zabawa taneczna oraz pokaz sztucznych ogni.