SPOTKANIE Z DYREKTOREM WYDZIAŁU ŚRODOWISKA I ROLNICTWA URZĘDU WOJEWÓDZKIEGO ORAZ Z WOJEWÓDZKIM PODKARPACKIM LEKARZEM WETERYNARII I POWIATOWYM LEKARZEM WETERYNARII

W dniu 3 lutego 2005 roku o godz.11.00 w Remizie OSP w Radomyślu Wielkim odbyło się spotkanie podmiotów gospodarczych z branży przetwórstwa mięsa oraz produkcji jaj z terenu gminy Radomyśl Wielki z Dyrektorem Wydziału Środowiska i Rolnictwa Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego z Rzeszowa Panem Stanisławem Homą, z Wojewódzkim Podkarpackim Lekarzem Weterynarii z Krosna Panem Andrzejem Konieczkowskim oraz z Powiatowym Lekarzem Weterynarii z Mielca Panem Romanem Tomasem. Na spotkaniu obecny był również Starosta Powiatu Mieleckiego Józef Smaczny, Przewodniczący Rady Miejskiej w Radomyślu Wielkim Jan Miękoś , Zastępca Przewodniczącego Rady Miejskiej Krzysztof Kopacz oraz Burmistrza Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński i Zastępca Burmistrza Stanisław Lonczak.

Na zdjęciu od lewej Roman Tomas, Józef  Smaczny, Józef Rybiński, Stanisław Homa, Andrzej Konieczkowski, Józef Urbanik.

Tematem spotkania, którego organizatorem był Burmistrz Józef Rybiński, była ocena przystosowania zakładów przetwórstwa mięsa z terenu gminy Radomyśl Wielki do wymogów sanitarnych Unii Europejskiej oraz zwrócenie uwagi na problemy, które zakłady  przetwórstwa mięsa będą musiały jeszcze rozwiązać w przyszłości, aby w pełni wywiązać się z obowiązków w zakresie przepisów sanitarnych Unii Europejskiej. Burmistrz Józef Rybiński podziękował gościom; Dyrektorowi Wydziału Środowiska i Rolnictwa, Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii i Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii za pomoc w dostosowaniu zakładów mięsnych do wymogów sanitarnych Unii Europejskiej oraz wręczył im z tej okazji dyplomy. Wymienieni goście podkreślali przede wszystkim wysiłek finansowy i organizacyjny samych zakładów mięsnych w dostosowaniu się ostrych wymagań sanitarnych Unii Europejskiej. Mimo licznych kontroli weterynaryjnych i konieczności poniesienia bardzo dużych nakładów finansowych zdecydowana większość zakładów mięsnych z terenu gminy Radomyśl Wielki zdołała dostosować się do wymogów sanitarnych U.E.. Lekarze Weterynarii podkreślali, że w przyszłości jest jeszcze wiele do zrobienia w zakresie wymogów sanitarnych i że zakłady muszą teraz zwracać większą uwagę na przestrzeganie procedur kontroli tzw. HACCP tak, aby produkt wychodzący z zakładu był bezpieczny dla konsumenta i dobrej jakości. Kontrole weterynaryjne będą w przyszłości większą uwagę zwracały na przestrzeganie przez zakłady w/w HACCP oraz przepisów w zakresie ochrony środowiska. W dalszej części spotkania odbyła się dyskusja podczas której zwrócono uwagę na różnorodność interpretacji przepisów prawa w zakresie wymogów sanitarnych i skupu zwierząt rzeźnych z którą spotykają się zakłady mięsne z uwagi na położenie gminy Radomyśl Wielki na granicy z woj. Małopolskim i w pobliżu woj. Świętokrzyskiego. W dyskusji wzięli udział przedstawiciele pierwszej na Podkarpaciu grupy producenckiej jaj zwracając uwagę na nie zawsze logiczne przepisy prawa. Przedstawiciele zakładów mięsnych i grupy producenckiej zwrócili uwagę na to, że stan techniczny ich zakładów oraz stosowanie przepisów sanitarnych Unii Europejskiej jest na wyższym poziomie niż zakładów w innych krajach Unii Europejskiej jak Niemcy, Francja, Włochy.


Burmistrz Radomyśla Wielkiego na zakończenie spotkania zadeklarował dalszą pomoc i wsparcie w rozwój przetwórstwa mięsa na terenie gminy Radomyśl Wielki. W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele Ukrainy z miasta Radomyśl, z którym gmina Radomyśl Wielki jest w trakcie nawiązywania kontaktów partnerskich.