Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Przejdź do strony głównej
oficjalny portal internetowy
Punkt Potwierdzający Profil Zaufany
Ochrona danych osobowych - RODO
Biuletyn Informacji Publicznej
Gminny Portal Mapowy
Gminny kalendarz imprez
Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
W dniu 3 lutego 2005 roku o godz.11.00 w Remizie OSP w Radomyślu Wielkim odbyło się spotkanie podmiotów gospodarczych z branży przetwórstwa mięsa oraz produkcji jaj z terenu gminy Radomyśl Wielki z Dyrektorem Wydziału Środowiska i Rolnictwa Podkarpackiego Urzędu Wojewódzkiego z Rzeszowa Panem Stanisławem Homą, z Wojewódzkim Podkarpackim Lekarzem Weterynarii z Krosna Panem Andrzejem Konieczkowskim oraz z Powiatowym Lekarzem Weterynarii z Mielca Panem Romanem Tomasem. Na spotkaniu obecny był również Starosta Powiatu Mieleckiego Józef Smaczny, Przewodniczący Rady Miejskiej w Radomyślu Wielkim Jan Miękoś , Zastępca Przewodniczącego Rady Miejskiej Krzysztof Kopacz oraz Burmistrza Radomyśla Wielkiego Józef Rybiński i Zastępca Burmistrza Stanisław Lonczak.
Tematem spotkania, którego organizatorem był Burmistrz Józef Rybiński, była ocena przystosowania zakładów przetwórstwa mięsa z terenu gminy Radomyśl Wielki do wymogów sanitarnych Unii Europejskiej oraz zwrócenie uwagi na problemy, które zakłady przetwórstwa mięsa będą musiały jeszcze rozwiązać w przyszłości, aby w pełni wywiązać się z obowiązków w zakresie przepisów sanitarnych Unii Europejskiej. Burmistrz Józef Rybiński podziękował gościom; Dyrektorowi Wydziału Środowiska i Rolnictwa, Wojewódzkiemu Lekarzowi Weterynarii i Powiatowemu Lekarzowi Weterynarii za pomoc w dostosowaniu zakładów mięsnych do wymogów sanitarnych Unii Europejskiej oraz wręczył im z tej okazji dyplomy. Wymienieni goście podkreślali przede wszystkim wysiłek finansowy i organizacyjny samych zakładów mięsnych w dostosowaniu się ostrych wymagań sanitarnych Unii Europejskiej. Mimo licznych kontroli weterynaryjnych i konieczności poniesienia bardzo dużych nakładów finansowych zdecydowana większość zakładów mięsnych z terenu gminy Radomyśl Wielki zdołała dostosować się do wymogów sanitarnych U.E.. Lekarze Weterynarii podkreślali, że w przyszłości jest jeszcze wiele do zrobienia w zakresie wymogów sanitarnych i że zakłady muszą teraz zwracać większą uwagę na przestrzeganie procedur kontroli tzw. HACCP tak, aby produkt wychodzący z zakładu był bezpieczny dla konsumenta i dobrej jakości. Kontrole weterynaryjne będą w przyszłości większą uwagę zwracały na przestrzeganie przez zakłady w/w HACCP oraz przepisów w zakresie ochrony środowiska. W dalszej części spotkania odbyła się dyskusja podczas której zwrócono uwagę na różnorodność interpretacji przepisów prawa w zakresie wymogów sanitarnych i skupu zwierząt rzeźnych z którą spotykają się zakłady mięsne z uwagi na położenie gminy Radomyśl Wielki na granicy z woj. Małopolskim i w pobliżu woj. Świętokrzyskiego. W dyskusji wzięli udział przedstawiciele pierwszej na Podkarpaciu grupy producenckiej jaj zwracając uwagę na nie zawsze logiczne przepisy prawa. Przedstawiciele zakładów mięsnych i grupy producenckiej zwrócili uwagę na to, że stan techniczny ich zakładów oraz stosowanie przepisów sanitarnych Unii Europejskiej jest na wyższym poziomie niż zakładów w innych krajach Unii Europejskiej jak Niemcy, Francja, Włochy.