Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
Przejdź do strony głównej
oficjalny portal internetowy
Punkt Potwierdzający Profil Zaufany
Ochrona danych osobowych - RODO
Biuletyn Informacji Publicznej
Gminny Portal Mapowy
Gminny kalendarz imprez
Poniedziałek | 8.00 – 16.00 |
Wtorek | 7.30 – 15.30 |
Środa | 7.30 – 15.30 |
Czwartek | 7.30 – 15.30 |
Piątek | 7.30 – 15.30 |
Burmistrz
Radomyśla Wielkiego
przyjmuje interesantów
w poniedziałki
od 800 do 1600
W dniu 8 lipca 2012 w Radomyślu Wielkim swoje święto obchodzili wędliniarze z województwa podkarpackiego.
Na stadionie sportowym odbyła się kolejna edycja Podkarpackiego Dnia Wędliniarza. Organizatorami byli Burmistrz Radomyśla Wielkiego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego. W tym roku zgłosiło się 12 firm i zakładów mięsnych z podkarpacia.
Imprezie tradycyjnie towarzyszy konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” , który realizowany jest w dwóch etapach.
Z 34 wyrobów komisja wybrała 12 najlepszych z których potem wybrano 5 i wręczono statuetki oraz dyplomy z tytułem „ Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.
Protokół komisji poniżej.
Protokół
z posiedzenia komisji konkursów wędliniarskich – Na najlepszy lokalny produkt mięsny oraz ,,Przysmak Ziemi Podkarpackiej ” przeprowadzonych podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim dnia 8 lipca 2012 roku.
Komisja w składzie:
Imię i nazwisko Funkcja i nazwa instytucji
1. Jacek Tejchma – przewodniczący komisji, etnograf, dyrektor Samorządowego Centrum Kultury w Mielcu
2. Elżbieta Lejko – kierownik zespołu doradców Podkarpackiego Oddziału Doradztwa Rolniczego oddział w Mielcu
3. Justyna Stręciwilk – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego woj. Podkarpackiego, Sekretariat Regionalny KSOW
4. Piotr Karnas - przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego woj. Podkarpackiego, Sekretariat Regionalny KSOW
5. Ryszard Majdański – lekarz weterynarii, przedstawiciel Powiatowego Inspektora Weterynarii w Mielcu
po dokonaniu oceny wg kryteriów regulaminu konkursu przyznała następujące wyróżnienia:
1. Masarnia Zbigniew Giża Sp.j z Żarówki – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Szynka Bartosza, 2/ Polędwica z pieca
Komisja postanowiła wyróżnić: POLĘDWICĘ Z PIECA
2. Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp.j z Markowej – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Kaszanka wiejska markowska, 2/ Pieczeń markowska ,,zając”
Komisja postanowiła wyróznić; KASZANKĘ WIEJSKĄ MARKOWSKĄ
3. Zakład Mięsny ,, Jasiołka” z Dukli – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Zagrycha rzeszowska, 2/ Słonina surowo dojrzewająca
Komisja postanowiła wyróżnić: SŁONINA SUROWO DOJRZEWAJĄCA+INTERESUJĄCY SMAK ZAGRYCHY RZESZOWSKIEJ
4. Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek z Radomyśla Wielkiego – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Kiełbasa wiejska, 2/ Pasztet pieczony, 3/ Krupniok
Komisja postanowiła wyróżnić: PASZTET PIECZONY
5. Zakład Mięsny ,,Smak Górno” Sp.z.o.o. z Górna – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ szynka swojska z Górna, 2/ polędwiczka swojska z Górna,
3/ Kiełbasa sucha drobiowa z Górna, 4/ Salceson wiejski w słoju z Górna
Komisja postanowiła wyróżnić: SZYNKĘ SWOJSKĄ Z GÓRNA
6. Zakład Mięsny Dobrowolscy Spółka z.o.o. z Wadowic Górnych – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Szynka z Wadowckiej wędzarni, 2/ Zrazowa krucha
Komisja postanowiła wyróżnić: SZYNKĘ Z WADOWICKIEJ WĘDZARNI
7. Zakład Mięsny Herman Sp.z.o.o z Hermanowej – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Szynka pieczona z kością, 2/ Kiełbasa wiejska, 3/ Boczek z Bieszczad,
4/ Szynka z Bieszczad
Komisja postanowiła wyróżnić: SZYNKĘ PIECZONĄ Z KOŚCIĄ
. 8. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa z Dulczy Wielkiej – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Kiełbasa wiejska, 2/ Boczek faszerowany, 3/ Kabanosy, 4/ Kaszanka
Komisja postanowiła wyróżnić: KABANOSY
9. Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Tort Mięsny pieczony, 2/ Klops faszerowany pieczony, 3/ Boczek nadziewany pieczony
Komisja postanowiła wyróżnić: TORT MIĘSNY PIECZONY
10. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Kiełbasa wiejska ,,Dulcza”, 2/ Udziec biesiadny
Komisja postanowiła wyróżnić: UDZIEC BIESIADNY
11. Wyrób i Sprzedaż Wędlin Świątek Eugeniusz z Podleszan – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:
1/ Szynka Staropolska, 2/ Klops Wiejski
Komisja postanowiła wyróżnić: KLOPS WIEJSKI
12. Firma Produkcyjno-Handlowa Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej
1/Szynka z Dulczy, 2/ Polędwiczki faszerowane, 3/ Kiełbasa wiejska drobiowa,
4/ Boczek szynkowy
Komisja postanowiła wyróżnić: BOCZEK SZYNKOWY
Jednocześnie z pośród wszystkich wyróżnionych produktów Komisja postanowiła przyznać 5 statuetek oraz tytuł „Przysmak Ziemi podkarpackiej” dla:
1. MASARNIA ZBIGNIEW GIŻA SP.J. Z ŻARÓWKI ZA „POLĘDWICĘ Z PIECA”
2. ZAKŁAD MIĘSNY „ JASIOŁKA” Z DUKLI ZA „SŁONINĘ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ”
3. PRZEDTWÓRSTWO MIĘSNE WYRÓB KIEŁBAS I PODROBÓW ANDRZEJ DUDEK Z RADOMYŚLA WIELKIEGO ZA „PASZTET PIECZONY”
4. ZAKŁAD MIĘSNY „HERMAN” S.P. Z O.O. Z HERMANOWEJ ZA „SZYNKĘ PIECZONĄ Z KOŚCIĄ”
5. WYRÓB I SPRZEDAŻ ARTYKUŁÓW MIĘSNYCH HALINA KOZIK Z PODLESZAN ZA „TORT MIĘSNY PIECZONY”
Podczas pracy komisji na stadionie odbywały się koncerty, występy min. kapeli ludowej „Radomyślanie”, grupy gimnastycznej z Dąbrówki Wisłockiej.
Gwiazdą popołudnia był znany z tv Grzegorz Stasiak, który fantastycznie bawił wszystkich swoim programem biesiadnym pt. „Świniobicie u Stasiaka”.
Nie zabrakło także atrakcji kulinarnych w postaci pieczonego prosiaka przygotowanego przez pana Kazimierza Mrozowskiego, a przede wszystkim darmowa konsumpcja wszystkich produktów wystawianych przez firmy daje możliwość podziwiania wspaniałych smaków wędlin produkowanych metodami tradycyjnymi. Atrakcją wieczoru była zabawa taneczna, którą muzycznie poprowadził leżajski zespół „Silence”