Podkarpacki Dzień Wędliniarza

W dniu 8 lipca 2012 w Radomyślu Wielkim swoje święto obchodzili wędliniarze z województwa podkarpackiego.

 Na stadionie sportowym odbyła się kolejna edycja Podkarpackiego Dnia Wędliniarza. Organizatorami byli Burmistrz Radomyśla Wielkiego oraz Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego. W tym roku zgłosiło się 12 firm i zakładów mięsnych  z podkarpacia.

Imprezie tradycyjnie towarzyszy konkurs na „Przysmak Ziemi Podkarpackiej” , który realizowany jest w dwóch etapach.

Z 34 wyrobów komisja wybrała 12 najlepszych z których potem wybrano 5 i wręczono statuetki oraz dyplomy z tytułem „ Przysmak Ziemi Podkarpackiej”.

Protokół komisji poniżej.

Protokół

z posiedzenia komisji konkursów wędliniarskich – Na najlepszy lokalny produkt mięsny  oraz ,,Przysmak Ziemi Podkarpackiej ” przeprowadzonych podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza w Radomyślu Wielkim dnia 8 lipca 2012 roku.

Komisja w składzie:

Imię i nazwisko                              Funkcja i nazwa instytucji

1. Jacek Tejchma – przewodniczący komisji, etnograf, dyrektor Samorządowego Centrum      Kultury w Mielcu

2. Elżbieta Lejko – kierownik zespołu doradców Podkarpackiego Oddziału Doradztwa Rolniczego oddział w Mielcu

3. Justyna Stręciwilk – przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego woj. Podkarpackiego, Sekretariat Regionalny KSOW

4. Piotr Karnas - przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego woj. Podkarpackiego, Sekretariat Regionalny KSOW

5. Ryszard Majdański – lekarz weterynarii, przedstawiciel Powiatowego Inspektora Weterynarii w Mielcu

po dokonaniu oceny wg kryteriów  regulaminu konkursu przyznała  następujące wyróżnienia:

1. Masarnia Zbigniew Giża Sp.j   z Żarówki – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

        1/ Szynka Bartosza,  2/  Polędwica z pieca

   Komisja postanowiła wyróżnić: POLĘDWICĘ Z PIECA

2. Zakład Masarski Niem-Pol Niemczak Sp.j z Markowej – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

        1/ Kaszanka wiejska markowska,   2/ Pieczeń markowska ,,zając”

Komisja postanowiła wyróznić; KASZANKĘ WIEJSKĄ MARKOWSKĄ

3. Zakład Mięsny ,, Jasiołka” z Dukli – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

       1/ Zagrycha rzeszowska, 2/ Słonina surowo dojrzewająca

Komisja postanowiła wyróżnić: SŁONINA SUROWO DOJRZEWAJĄCA+INTERESUJĄCY SMAK ZAGRYCHY RZESZOWSKIEJ

4. Przetwórstwo Mięsne Wyrób Kiełbas i Podrobów Andrzej Dudek  z Radomyśla Wielkiego – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

       1/ Kiełbasa wiejska, 2/ Pasztet pieczony, 3/ Krupniok

Komisja postanowiła wyróżnić: PASZTET PIECZONY

5. Zakład Mięsny ,,Smak Górno” Sp.z.o.o.  z Górna – zgłoszono do konkursu  następujące wyroby:

       1/ szynka swojska z Górna,   2/  polędwiczka swojska z Górna,

       3/ Kiełbasa sucha drobiowa z  Górna,  4/ Salceson wiejski w słoju z Górna 350 g

Komisja postanowiła wyróżnić: SZYNKĘ SWOJSKĄ Z GÓRNA

6. Zakład Mięsny Dobrowolscy Spółka z.o.o.  z Wadowic Górnych – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

       1/  Szynka z Wadowckiej wędzarni,  2/ Zrazowa krucha

Komisja postanowiła wyróżnić: SZYNKĘ Z WADOWICKIEJ WĘDZARNI

7. Zakład Mięsny Herman Sp.z.o.o  z Hermanowej – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

       1/  Szynka pieczona z kością, 2/ Kiełbasa wiejska, 3/ Boczek z Bieszczad,

       4/ Szynka z  Bieszczad

Komisja postanowiła wyróżnić: SZYNKĘ PIECZONĄ Z KOŚCIĄ

. 8. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Czesław Stopa  z Dulczy Wielkiej – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

       1/  Kiełbasa wiejska, 2/ Boczek faszerowany, 3/ Kabanosy,  4/ Kaszanka

Komisja postanowiła wyróżnić: KABANOSY

9. Wyrób i Sprzedaż Artykułów Mięsnych Halina Kozik z Podleszan – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

        1/ Tort Mięsny pieczony,  2/ Klops faszerowany pieczony, 3/ Boczek nadziewany pieczony

Komisja postanowiła wyróżnić: TORT MIĘSNY PIECZONY

10. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Kazimierz Mrozowski z Radomyśla Wielkiego – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

          1/  Kiełbasa wiejska ,,Dulcza”,  2/ Udziec biesiadny

Komisja postanowiła wyróżnić: UDZIEC BIESIADNY

11. Wyrób i Sprzedaż Wędlin Świątek Eugeniusz z Podleszan – zgłoszono do konkursu następujące wyroby:

         1/ Szynka Staropolska, 2/ Klops Wiejski

Komisja postanowiła wyróżnić: KLOPS WIEJSKI

12. Firma Produkcyjno-Handlowa Andrzej Kurek z Dulczy Wielkiej

      1/Szynka z Dulczy, 2/ Polędwiczki faszerowane, 3/ Kiełbasa wiejska drobiowa,

      4/ Boczek szynkowy

Komisja postanowiła wyróżnić: BOCZEK SZYNKOWY

Jednocześnie z pośród wszystkich wyróżnionych produktów Komisja postanowiła przyznać 5 statuetek oraz tytuł „Przysmak Ziemi podkarpackiej” dla:

1. MASARNIA ZBIGNIEW GIŻA SP.J. Z ŻARÓWKI ZA „POLĘDWICĘ Z PIECA”

2. ZAKŁAD MIĘSNY „ JASIOŁKA” Z DUKLI ZA „SŁONINĘ DŁUGO DOJRZEWAJĄCĄ”

3. PRZEDTWÓRSTWO MIĘSNE WYRÓB KIEŁBAS I PODROBÓW ANDRZEJ       DUDEK Z RADOMYŚLA WIELKIEGO ZA „PASZTET PIECZONY” 

4. ZAKŁAD MIĘSNY „HERMAN” S.P. Z O.O. Z HERMANOWEJ ZA „SZYNKĘ PIECZONĄ Z KOŚCIĄ”

5. WYRÓB I SPRZEDAŻ ARTYKUŁÓW MIĘSNYCH HALINA KOZIK Z PODLESZAN ZA „TORT MIĘSNY PIECZONY”

Podczas pracy komisji na stadionie odbywały się koncerty, występy min. kapeli ludowej „Radomyślanie”, grupy gimnastycznej z Dąbrówki Wisłockiej.

Gwiazdą popołudnia był znany z tv Grzegorz Stasiak, który fantastycznie bawił wszystkich swoim programem biesiadnym pt. „Świniobicie u Stasiaka”.

Nie zabrakło także atrakcji kulinarnych w postaci pieczonego prosiaka przygotowanego przez pana Kazimierza Mrozowskiego, a przede wszystkim darmowa konsumpcja wszystkich produktów wystawianych przez firmy daje możliwość podziwiania wspaniałych smaków wędlin produkowanych metodami tradycyjnymi. Atrakcją wieczoru była zabawa taneczna, którą muzycznie poprowadził leżajski zespół „Silence”