Konkurs „Wielki Smak Radomyśla”

W gminie Radomyśl Wielki został ogłoszony konkurs na danie lokalne, w którym udział mogą wziąć stowarzyszenia, Koła Gospodyń Wiejskich oraz zainteresowani mieszkańcy. Konkurs odbywa się pod nazwą „Wielki Smak Radomyśla” i ma na celu wyłonić dania, które staną się sztandarowymi produktami promującymi gminę, nie wykluczone, że zostaną też wprowadzone do menu lokalnych restauracji.  

- Mamy bardzo duży potencjał, którym są pomysłowi i przedsiębiorczy ludzie oraz tradycje, które chcielibyśmy podkreślić i przekazać innym, a konkurs na danie lokalne jest do tego kolejnym krokiem – zapewnia Józef Rybiński burmistrz Radomyśla Wielkiego.

 

Celem konkursu jest powrót do tradycji, zdrowego, naturalnego jedzenia i określenia smaku związanego w gminą Radomyśl Wielki. Uczestnicy mogą zgłaszać swój udział do 10 czerwca, wypełniając formularz dostępny w sekretariacie Urzędu Miejskiego w Radomyślu Wielkim lub pobierając go ze strony internetowej, a następnie dostarczając go do magistratu lub wysyłając na adres e-mail rzecznik@radomyslwielki.pl.

Konkurs na danie lokalne ma nawiązywać do tradycyjnej receptury, ale też ocierać się o współczesność i zaakcentować ją w potrawie lokalnej.

Terytorium gminy było wielokrotnie przypisywane różnym województwom: krakowskiemu, tarnowskiemu, a od lat 1998 roku należy do województwa podkarpackiego. Położenie na styku różnych regionów, których kultura i obyczaje sporo się różną nie wpłynęło jednoznacznie na lokalną kuchnię. Biorąc pod uwagę etnografię regionu nie sposób zauważyć, że Radomyślowi bliżej do kuchni z regionów krakowskich. Jednak poprzez konkurs „Wielki Smak Radomyśla” i wyobraźnię mieszkańców zostaną ustalone i wyłonione dania lokalne. Oficjalne ogłoszenie wyników konkursu nastąpi podczas Podkarpackiego Dnia Wędliniarza 7 lipca br.

Regulamin konkursu na danie lokalne „WIELKI SMAK RADOMYŚLA”

1. Organizatorzy: Burmistrz Radomyśla Wielkiego

2. Cele konkursu:

·        szerzenie wiedzy o daniach regionalnych

·        kreowanie dziedzictwa kulinarnego gminy Radomyśl Wielki

·        szansa wprowadzenie do menu lokali gastronomicznych dań wyłonionych w konkursie

3. Przedmiot konkursu:

·        w konkursie ocenie podlegać będą potrawy związane z regionem gminy Radomyśl Wielki poprzez tradycyjną lokalną recepturę lub wykorzystanie lokalnych produktów. Potrawy te przygotowane muszą być w całości ze składników naturalnych (a więc bez użycia wzmacniaczy smaku, sztucznych barwników czy środków zapachowych). Mogą to być przystawki, zupy lub dania główne.

4. Zasady udziału w konkursie:

·        w konkursie mogą wziąć udział osoby, które ukończyły 18 lat. Zgłoszeń dokonywać mogą Koła Gospodyń Wiejskich, Stowarzyszenia oraz mieszkańcy gminy Radomyśl Wielki.

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy (wzór formularza dostępny na stronie internetowej www.radomyslwielki.pl oraz w sekretariacie Urzędu Miasta oraz Samorządowego Centrum Kultury i Bibliotek w Radomyślu Wielkim) Formularz należy wypełnić i przynieść osobiście do Urzędu Miejskiego, SCKiB lub wysłać e-mailem na adres rzecznik@radomyslwielki.pl

 

·        Mile widziane zdjęcia opisanych potraw (dołączone zdjęcia i materiały pozostają do dyspozycji organizatora i nie podlegają zwrotowi)

·        każdy uczestnik konkursu może zgłosić maksymalnie trzy potrawy (przystawka, zupa, danie główne).

·        Każdy uczestnik zobowiązany jest podać oryginalny przepis na potrawę zgłaszaną do konkursu.

5. Przebieg konkursu:

·        Formularze zgłoszeniowe wraz ze zdjęciami należy przesyłać do dnia 10 czerwca 2013 roku włącznie na adres wyłącznie na adres e-mail: rzecznik@radomyslwielki.pl z tytułem wiadomości: „Wielki Smak Radomyśla” lub pocztą na adres Urząd Miejski, Rynek 32, 39-310 Radomyśl Wielki albo SCKiB, Rynek 29, 39-310 Radomyśl Wielki z dopiskiem „Wielki Smak Radomyśla”. Istnieje też możliwość osobistego dostarczenia formularza w sekretariacie wyżej wymienionych instytucji.

·        Potrawy spełniające warunki formalne zaprezentowane zostaną przez uczestników podczas oficjalnego spotkania 20 czerwca. Wtedy też Komisja Konkursowa po degustacji oraz zapoznaniu się z Kartą Konkursową danej potrawy regionalnej rozstrzygnie konkurs i wyłoni laureatów I, II i III miejsca oraz ewentualne wyróżnienia.

·        Ocenie podlegać będą: walory organoleptyczne, sposób podania potrawy oraz jej związki z regionem Radomyśla Wielkiego.

·        Wszelkie koszty związane z udziałem w konkursie w całości pokrywa uczestnik konkursu.

6. Nagrody:

·        I, II i III miejsce – dyplom oraz nagroda rzeczowa

·        Wyróżnienia – dyplom oraz upominek

·        Oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród nastąpi 7 lipca 2013 roku podczas „Podkarpackiego Dnia Wędliniarza” w Radomyślu Wielkim

·        Ponadto zwycięskie potrawy będą promowane podczas „Podkarpackiego Dnia Wędliniarza” w Radomyślu Wielkim oraz wszystkich imprezach organizowanych przez Urząd Miejski.

·        Zwycięska potrawa zostanie wypromowana jako „Wielki Smak Radomyśla”. Informacje o jej pochodzeniu i laureacie konkursu, będą zamieszczane w materiałach promocyjnych gminy i na stronie internetowej.

7. Inne:

·        organizator zastrzega sobie prawo do dokonywania zmian w Regulaminie konkursu

·        Organizator zastrzega sobie prawo do wypromowania potrawy w lokalach gastronomicznych jako „Wielki Smak Radomyśla”.

·        dodatkowe informacje można uzyskać pod nr tel. 14 686 50 78.

 

 [ FORMULARZ_ZGLOSZENIOWY ]